2012. február 18., szombat

Ez-az

Először is mindenkit megnyugtatok, hogy a gida jól van, összeforrt a csontja. Egy picit rövidebb ez a lába, mint a többi, de hát milyen jó, hogy ezen kívül még van neki három!

A múlt héten sikerült készítenem 6 db sajtot, ma pedig négyet. Sajnos még elég kevés a tejecske, csak az a mienk, amit a gidák meghagynak. A 6 db-ot tavalyi törzsvásárlóknak ajánlottam, a ma készített még gazdára vár,
2 db chilis, 2 db metélőhagymás. Kedden-szerdán talán már jó lesz.

Itt még a formákban vannak, de azóta már a sólében. 2 napig szárad, aztán lehet csomagolni.

Igazából ma két másmilyen receptet szeretnék megosztani az olvasókkal, végtére is gasztroblog vagyunk, nem muszáj csak  kecskesajtról írni! A héten Drága Jó Nagymamám szakácskönyvét nézegettem, és találtam egy nagyon olcsó, nagyon finom, nagyon gyors krumplifánkot, amit azonnal el is készítettem. Sajnos elfelejtettem lefényképezni, de még szép is!
5 dkg zsírt vagy 7 dkg vajat felolvasztunk a tűzhelyen. Hozzákeverünk 15 dkg lisztet, kicsit kevergetjük, míg el kezd pirulni, majd levesszük a lángról és folyamatosan kevergetve hozzáadunk 2,5 dl vizet. Ezután visszatesszük a lángra és kicsit kevergetjük, míg összeáll és elválik az edény falától. Olyan lesz, mint a képviselőfánk tésztája. Hozzákeverünk 25 dkg főtt áttört krumplit (nekem volt maradék a hűtőben, így ez azonnal le is hűtötte), 1 egész tojást és egynek a sárgáját, fűszereket (én sót, borsot és pici szerecsendiót tettem bele), majd a robotgéppel összekevertem. Az egész nem tartott 10 percig. 3-4 cm átmérőjű golyókat formáztam vizes kézzel, és forró zsírban kisütöttem. Mi teával ettük vacsorára, de bármilyen mártásos húshoz is kiváló köret! Az összetevőkből a zsír, a tojás és a krumpli saját termék!

Ma pedig kelt hájas tésztát sütöttem.
Először is a már megdarált hájat ( 50 dkg) kivettem a hűtőből és a radiátorra tettem, hogy kenhető legyen.
Elkészítettem a kelt tésztát: 2 dkg élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kiskanál cukorral felfuttattam. Ezalatt a robotgépbe beletettem 70 dkg lisztet, 1 evőkanál ecetet, 1 tojást, 1 mokkáskanál sót, 1 evőkanál cukrot, 3 evőkanál tejfölt, és a már felfutott élesztőt. A mikróban picit meglangyosítottam 1 bögre buborékos ásványvizet (szódavíz helyett), és azt használtam folyadéknak tej helyett. Ettől sokkal könnyebb lesz a tészta.
Bele is ment a 2,5-3 dl, nem túl lágy kelt tésztát kell kapnunk. Kelesztőtálban duplájára kelesztettem, majd átgyúrtam, kisodortam és rákentem a hájat. Ezután felcsavartam, mint a bejglit, a nyújtófával kicsit megütögettem, és kisodortam, gyúródeszka-nagyságúra. Összehajtottam a következőképpen: balról középig, jobbról középig, alulról is felülről is középig. Utána kettéhajtottam, mint egy könyvet, és letakarva fél órát pihent. Újra sodrás, hajtogatás, pihenés, összesen háromszor. A negyedik sodrásnál ujjnyi vastagra nyújtottam, kb. 8x8 cm-es négyzetekre felvágtam, felébe szilvalekvárt, felébe birsalmalekvárt (ajándék a szomszéd Lóránt barátunktól, nagyon finom!) tettem, és háromszög alakúra hajtottam. 200 fokra állítottam a sütőt, amíg melegedett, még kelt a tészta a tepsiben. Közben megkentem tojással, megszórtam darabos dió-kristálycukor keverékével, és megsütöttem. Íme a végeredmény:
Nagyon finom, leveles, omlós! Talán bonyolultnak tűnik a sok hajtogatás miatt, de közben mindig lehet valami mást csinálni.
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése